info@pentola.cz        +420 730 731 585 (po–pá 7:30–15:30)        Doprava a platba        Kontakty

Jak vybrat hmoždíř?

17.11.2022
Jak vybrat hmoždíř?
Hmoždíř k vaření patří už odnepaměti. Ač se na první pohled může v dnešní době zdát úsměvné pořídit si tento starodávný nástroj namísto moderního mlýnku, hmoždíř má své osobité kouzlo, díky němuž ho i nadále využívají kuchaři po celém světě. Není totiž lepší způsob, jak jídlu dodat intenzivní chuť a vůni, než z čerstvě nadrcených bylinek a koření, zvlášť, když jste do celého procesu museli vložit trochu vlastního úsilí. Dnes se podíváme na to, jak vybrat správný hmoždíř, aby vám sloužil přesně tak, jak má. Zaměříme se na parametry, které by měl hmoždíř splňovat, na nejoblíbenější materiály i na to, co můžete v hmoždíři zpracovávat.

Co by měl splňovat správný hmoždíř?

Hmoždíř najdete v kuchyních i těch největších profesionálů. Není se čemu divit – jelikož musíte na zpracování bylinek a koření vynaložit vlastní energii, nemůžete vyvinout takovou sílu a rychlost, jako elektrický mlýnek na koření. Díky tomuto pomalému zpracování si koření zachová svou chuť i aroma. Jak ale vybrat ten správný? Při výběru hmoždíře platí základní pravidlo: čím tvrdší a robustnější hmoždíř je, tím je bytelnější a lepší. Není proto divu, že většina lidí sahá po hmoždíři z kamene.

Opomenout byste neměli ani tlouk, který by vám měl správně sedět do ruky, abyste s ním mohli pohodlně zacházet a drcení bylin vás zbytečně nenamáhalo. A jak velký hmoždíř zvolit? Pro běžné užití je vhodné zvolit hmoždíř o velikosti kolem 17 cm – můžete v něm zpracovat i větší množství bylin, zároveň je ale dostatečně skladný a dobře se s ním pracuje.

Jaký zvolit materiál?

Jak již bylo zmíněno, za nejvhodnější materiál pro výrobu hmoždířů je považovaná kamenina, konkrétně žula, mramor či granit. Má to několik důvodů – kámen nijak neovlivní výslednou chuť a aroma nadrcené směsi, koření a bylinky si navíc v sobě uchovají šťávu a esenciální oleje, které se nevpijí do kamene (na rozdíl např. od hmoždířů ze dřeva). Další předností kamene je jeho tvrdost, pevnost a odolnost – kámen vydrží po staletí, nijak se neobrušuje a jeho vlastnosti zůstávají neměnné i po dlouhých desetiletích.

Kromě těchto nesporných vlastností je kamenný hmoždíř navíc velmi stylový doplněk, který podtrhne vzhled každé kuchyně a povýší vaše kulinářské umění na zcela novou úroveň.

Alternativou ke kamenným hmoždířům jsou hmoždíře z porcelánu. Jeho velkou předností je to, že podobně jako kámen nenasává pachy ani aroma drcených bylin a koření. Navíc se snadno myje a není porézní, proto se často používá i v lékárnictví. Nevýhodou je, že je tento materiál výrazně křehčí než kámen a zároveň má velmi hladký povrch, který může drcení koření ztížit.

Co v hmoždíři zpracovávat?

V hmoždíři můžete kromě bylinek a koření roztlouct také semena, bobule a další plody. Poradí si i s aromatickým česnekem. Hmoždíř je velmi oblíbený také na přípravu pesta a dalších dochucovacích směsí. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Suma sumárum, při výběru vhodného hmoždíře byste měli dbát především na to, aby byl tento nástroj dostatečně bytelný a odolný, abyste se nemuseli bát se do drcení opřít. Zároveň by vám měl tlouk dobře padnout do ruky a hmoždíř by měl být tak akorát velký, aby se vám s ním dobře pracovalo a zároveň se do něj vešlo dostatečné množství surovin.

Když pak do jídla přidáte vlastnoručně nadrcené směsi, bude mít výsledný pokrm o to lepší chuť – vždyť nic nedokáže pozvednout jídlo tak, jako vůně čerstvě namletých bylinek a koření.


Doprava zdarma

Platí pro všechny objednávky
nad 1500 Kč a na vybrané produkty

Blesková expedice

Zboží, které máme skladem expedujeme do 24 hodin

Odběrná místa

Pohodlné vyzvednutí v síti odběrných míst po celé ČR

Potřebujete poradit?

Neváhejte se nás na cokoliv zeptat - Kontakty